Vägledning till FTP

Översikt

Om du ofta överför många bilder till oss samtidigt, rekommenderar vi att du laddar upp via FTP. När allt är installerat, är det bara att dra filerna mellan mappar på datorn.

Grundläggande om FTP

FTP står för ‘File Transfer Protocol’ och är en ganska enkel metod för att överföra filer mellan två datorer över internet.

För att kunna överföra filer till redigering via FTP, ska du installera en FTP-klient. FTP-klienten förbinder din dator med vår FTP-server, så att du kan överföra bilder snabbt och enkelt.

Programmet fungerar som så att den visar de filer du har på datorn i ett fönster, och vår FTP-server i ett annat.

För att ladda upp och ner, drar du helt enkelt filerna mellan de olika fönstren. Så snart filerna ligger på vår FTP-server, går de i produktion (det kan förekomma några få minuters fördröjning). Så snart bilderna är klara, kommer de att finnas tillgängliga på FTP-servern så att du kan ladda ner dem.

Så använder du en FTP-klient

Vi rekommenderar att du använder FileZilla, men vår server är kompatibel med alla klienter.

FileZilla är ett gratis open-source-program som kan hämtas på http://filezilla-project.org/

(FileZilla finns både till Mac och Windows.)

1) Ladda ner och installera FileZilla

Gå in på http://filezilla-project.org och ladda ner den senaste versionen av FileZilla till ditt operativsystem. Följ installationsvägledningen på skärmen.

2) Installation av FileZilla (första gången)

Öppna FileZilla och klicka på knappen “Site Manager” i hörnet överst till vänster.

3) Så använder du FTP-klienten

FileZilla är ganska enkelt att använda. Till vänster kan du se din egen dator (Local Site), och till höger kan du se vår FTP-server (Remote Site).

På vår server kan du se två mappar; ‘Upload’ och ‘Download’.

Du överför filer från din dator till vår server (och tvärtom) genom att dra filerna från den ena sidan till den andra.

Ladda upp bilder

I mappen ‘Upload’, finns en mapp för varje specifikation du har skapat på ditt konto via hemsidan (se nedanstående vägledning för att skapa specifikationer). För att ladda upp bilder, drar du helt enkelt in bilderna i den mapp, som motsvarar den specifikation du vill använda.

Du kan också ladda upp en mapp med bilder, så att den upprättas som undermapp. Så snart bilderna har laddats upp går de i produktion (det kan förekomma några få minuters fördröjning).

Ladda ner bilder

När du får ett mail från oss om att dina bilder är klara, går du till mappen ‘Download’. Här finns en mapp för var och en av dina specifikationer. I den relevanta mappen, finner du en undermapp med dina färdiga bilder.

Om du laddade upp en mapp med bilder, kommer mappen fortfarande ha samma namn. Om du laddade upp bilder, kommer de att ligga i en mapp med aktuellt datum.

FTP-inställningar

Inställningar

Host: ftp.pixelz.com

Username: Din e-postadress

Password: Samma lösenord som du använder för att logga in på hemsidan

*Alla filer raderas från systemet efter 30 dagar - kom ihåg att ladda ner alla dina bilder innan dess.

*Observera att det kan gå upp till 30 minuter innan de överförda bilderna kan ses på ditt konto.